0 Korpa: 0 RSD
Korpa je prazna.
Čipovi na tonerima i kertridžima

Čipovi na tonerima i kertridžima


Čip je komad elektronike sa električnim kontaktima koji funkcioniše kao skladište podataka i informacija. Umetanjem kertridža ili tonera koji sadrži čip u štampač, štampač može da pročita njegov sadržaj i da ga u većini slučajeva upiše i izmeni. Postoji mnogo verzija čipova u industriji štampača.

Koje informacije čuva čip na štampaču?

U zavisnosti od tipa, proizvođača i nivoa razvoja, čip može da skladišti nekoliko vrsta informacija: tačan tip kertridža ili tonera: na osnovu toga štampač tačno identifikuje koji kertridž je umetnuto i da li je ispravno umetnuto (da nismo slučajno zamenili crnu sa cijan bojom) izračunatu cenu materijala za štampanje, odnosno koliko smo potrošili ili smo već odštampali sa datim kertridžom? Štampač u većini slučajeva ne zna koliko je mastila u kertridžu, on samo procenjuje njegovu količinu i izračunava je na osnovu parametara do sada odštampanih stranica. Ova informacija se takođe može staviti na čip kao informacija. Ne računaju se štampane stranice, već njihovi zbirni parametri, garanciju i datum isteka kertridža sa mastilom ili laserskog tonera. Ne čuvaju svi proizvođači ove informacije, ali one postaju sve češće (obično ih koristi HP). 

Iz navedenog možemo videti da čip čuva mnogo važnih informacija u smislu rada. Proizvođači stalno razvijaju čipove, boreći se na taj način protiv proizvođača kompatibilnih verzija.

Da li ste ikada čuli da štampač nije prihvatio kompatibilni ili dopunjen toner iako je bio istog tipa? U 99% slučajeva problem nije toner, ali je štampač odlučio da ne dozvoli korišćenje ovog pribora na osnovu informacija koje daje čip. U većini slučajeva, ovaj potrošni materijal će savršeno funkcionisati u drugom štampaču.

Proizvođači se stalno bore protiv upotrebe zamenskih materijala za štampače. Oni pokušavaju da sa raznim tehnikama prepoznaju čipove zamenskih tonera i kertridža nakon prodaje, tako da se upravljački programi ili interni softver štampača se često ažuriraju kako bi mogli da isključe neoriginalne proizvode.  Sigurno ste čuli za slučaj kada neko uvek koristi isti kompatibilni kertridž u svom štampaču i jednog dana više ne želi da ga prihvati. U ovom slučaju se verovatno dogodilo gore navedeno.

U zadnje vreme kupci sve češće traže zamenske tonere bez čipa i u boji. U ovom slučaju morate imate original (OEM) toner, sa kojeg možete skinuti čip i premestiti ga na zamenske tonere bez čipa. Prvobitno je da proverite DA LI MOŽE DA SE SKINE ČIP SA ORIGINALNOG TONERA jer kao što smo i spomenuli, proizvođači se bore protiv upotrebe zamenskih tonera. Ako možete skinuti čip, morate paziti da ne bi slučajno oštetili originalni čip tokom premeštanja. Tada možete štampati bez problema, bez ikakvih podešavanja, jer štampač prepoznaje originalni čip. U slučaju ako ne možete skinuti čip sa tonera, ili ste već više puta koristili original, morate kupiti novi ORIGINALNI toner.

Ako želite da koristite zamenske tonere i kertridže za štampanje, ne dozvolite da se softver štampača ažurira ili isključite automatska ažuriranja i ponovo ih omogućite samo kada je to opravdano.

 

messenger logo
Ovaj web sajt koristi kolačiće.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".