0 RSD
0
Vaša korpa
Korpa je prazna.

Laserski i inkjet štampači: koje su glavne razlike?

Laserski i inkjet štampači: koje su glavne razlike?

Kada birate štampač, najverovatnije ćete biti suočeni sa dilemom, jer morate da se odlučite između dva najčešća tipa štampača, laserskog ili inkjet. Ali imate li pojma po čemu su ovi štampači različiti i slični? Ako ne, a potrebno vam je upravo to znanje da biste doneli odluku, naći ćete ih detaljno opisane u sledećim redovima. Nakon što ih pročitate, shvatićete razlike između laserskih i inkjet štampača.

Principi štampanja laserskih i inkjet štampača

Glavna razlika između inkjet i laserskih štampača je princip štampanja, koji je osnova svih ostalih faktora. Inkjet štampači štampaju pomoću glava za štampanje koje sadrže desetine mikroskopskih mlaznica koje ispuštaju sićušne kapljice mastila pri veoma velikim brzinama (između 50 i 100 km/h), koje se zatim suše na papiru da bi se stvorio konačni otisak.

Što se tiče laserskih štampača, njihova funkcionalnost je mnogo finija. Njihova glavna komponenta je metalni cilindar na kome se nalazi poluprovodnički sloj osetljiv na svetlost, koji je najčešće selen. Na ovom cilindru laserski zrak iscrtava željenu sliku za štampanje, koja se potom „posipa” toner prahom (naravno, prah se lepi samo na ozračena mesta), koji se potom štampa na papiru, a zatim fiksira toplotom. Dakle, otisak je potpuno suv.

Cena štampača

Što se tiče nabavne cene, inkjet štampači su znatno jeftiniji. Već su dostupni za manje od 8000 RSD, dok cena laserskih štampača za poznate brendove kreće od otprilike tri do četiri puta više. Zbog toga inkjet štampači postaju sve popularniji među kupcima.

Cena štampanja

Dok su inkjet modeli jeftiniji u smislu cene štampača, laserski štampači imaju niže troškove štampanja. Iako su toneri generalno skuplji od kertridža, u istom kontekstu treba dodati da ih je potrebno ređe menjati, pošto je potrošnja tonera u prahu manja nego kod kertridža sa mastilom. Međutim, generalno gledano, moraćete mnogo da štampate pre nego što se Vaša veća investicija u inkjet štampač isplati, tako da je diskutabilno da li uopšte ima smisla uzeti u obzir troškove štampanja kada birate štampač – bilo jedan ili drugi.

Izgled

Danas su laserski i inkjet štampači slični – barem u pogledu dizajna. Što se tiče veličine i težine, inkjet štampači pobeđuju zbog jednostavnijeg mehanizma za štampanje. Dakle, ako imate manje prostora kod kuće ili u kancelariji, ili uopšte manje prostora za Vaš štampač, bolje je da kupite inkjet štampač. S druge strane, ako znate da ćete mnogo štampati nakon što nabavite štampač, onda Vam je bolje da koristite laserski štampač, jer oni obično imaju veće fioke za papir. Na ovaj način možete izbeći često punjenje, što je dugoročno korisno.

Brzina štampanja

Brzina štampanja mora biti podeljena u dve ravni – odnosno na ravan pripreme štampe, a zatim na ravan procesa štampanja. To je zato što dok inkjet štampači pobeđuju na prvom nivou, jer mogu da štampaju skoro odmah nakon uključivanja, jer ih ne treba zagrevati ili na drugi način pripremati, što je neophodno za laserske štampače, laserski štampači pobeđuju u samom procesu štampanja. Nanošenje toner praha na cilindar i naknadna štampa je izuzetno brz proces, kome se glava štampača koja se kreće po celoj površini papira nikako ne može prilagoditi. Verovatno nećete osetiti toliku razliku kada štampate jedan dokument, ali ako treba da odštampate nekoliko dokumenata, idealno u najkraćem mogućem roku, onda kupovina inkjet štampača nije idealno rešenje za Vas.

Kvalitet štampe

Kvalitet štampe je takođe u osnovi podeljen na dva nivoa – naime, nivo štampanja slika i fotografija, a zatim nivo štampanja dokumenata, grafikona itd. U prvoj ravni pobeđuju inkjet štampači, zahvaljujući karakteristikama savršeno glatkih prelaza, dok u drugoj ravni prednost imaju laserski štampači, zahvaljujući izuzetnoj oštrini slova itd. Uopšteno govoreći, preporučuje se izbegavanje čak i laserskih štampača za štampanje fotografija, jer jednostavno nisu dorasli inkjet štampačima. Inkjet štampači su, s druge strane, dovoljni za štampanje dokumenata bez ikakvih problema, iako treba uzeti u obzir da rezultat može biti malo mutan (što ćete verovatno primetiti samo u rezultatu ako uporedite to sa istim otiskom sa laserskog štampača). Dakle, ako tražite višenamenski štampač, inkjet štampač je definitivno bolji izbor.

Potrošnja energije

Pošto inkjet štampač ne treba da se zagreva, verovatno nije iznenađenje što koristi manje energije od laserskih štampača. Međutim, treba dodati i da je potrošnja energije i inkjet i laserskih štampača veoma mala, tako da apsolutno nema potrebe da brinete previše o tome, ni ovih dana, kada cene energije rastu kada birate novi štampač.

Održavanje

Ako tražite štampač koji možete jednostavno da postavite negde i ne zahteva nikakvo održavanje osim zamene kertridža, onda je laserski štampač idealan izbor. Nije važno gde ga stavljate ili koliko često štampate, jer ovi aspekti ne utiču na toner u štampaču ili njegov mehanizam za štampanje. U slučaju inkjet štampača, situacija je sasvim drugačija, jer i kertridž sa mastilom i glava štampača (i mlaznice unutra) mogu da se osuše ako štampate ređe, ali i ako je pogrešno postavljena (npr. sunčeva svetlost dugo vremena). U našem članku Osušeno mastilo u inkjet štampaču (prvi i drugi deo), reći ćemo Vam kako da prevaziđete ovaj problem.

Prednosti i mane laserskih i inkjet štampača

Laserski štampači

+ Izuzetno brzo štampanje

+ Veoma precizan, stoga idealan za štampanje dokumenata

+ Praktično bez održavanja

 

- Viša nabavna cena

- Nije pogodno za štampanje fotografija

- Veća potrošnja energije

 

Inkjet štampači

+ Niska nabavna cena

+ Idealno za štampanje fotografija, ali i za štampanje dokumenata i svega ostalog

+ Manji, lakši i stoga kompaktniji

 

- Rizik od sušenja mastila u kertridžu ili glavi štampača

- Nisu tačni kao laserski štampači ili su boje malo razmazane po papiru.

- Proces štampanja je sporiji

 

Često postavljena pitanja

Kako da znam koji toner ili kertridž mi je potreban za moj štampač?

Na osnovu modela štampača možete proveriti koji vam je odgovarajući toner ili kertridž potreban. Model štampača najčešće je na prednjoj strani štampača oko tastera ili displeja. Kad ukucate taj broj u deo pretraživanje na veb stranici, ona će vam izlistati odgovarajući potrošni materijal a vi možete odabrati koji vam je potreban.
Ukoliko i dalje niste sigurni, najbolje da otvorite štampač i proverite oznaku na samom toneru ili ketridžu koji se već nalazi u vašem štampaču.

Ako imate bilo koja pitanja ili tražite savet, slobodno nazovite nas na sledećim brojevima:  +381 65881 8585 ili +381 24 541 523

Kako se naručuju proizvodi?

Svaka narudžbina mora da bude u pismenom obliku zbog tačnosti podataka.

Nakon što ste željene artikle stavili u korpu, kliknite na Korpu gore u desnom uglu. Prilikom poručivanja artikala iz korpe, potrebno je da unesete Vaše podatke: ime i prezime, ulica i broj, mesto isporuke, broj telefona i email adresu. Molimo Vas da obratite pažnju na tačnost podataka! Pored unetih podataka, treba da odaberete način dostave i način plaćanja.

Ako želite da račun glasi na firmu izaberite "DA" kod Informacije za naručivanje. 

U mogućnosti ste da željene artikle naručite i putem email-a office@tonerdiskont.rs ili preko telefona tel:+381 24 541 523, mob:+381 65 881 8585

Kako se preuzimaju naručeni artikli?

a) Dostava na kućnu adresu preko kuriske službe

Nudimo Vam 2 vodeće kurirske službe: City Express i Daily Express!!!

Omogućili smo izbor kuriske službe - kako bismo zadovoljili potrebe naših klijenata.

Kuriri isporučuju paket na Vašu adresu koju ste uneli prilikom naručivanja. Isporuka robe je moguća samo na teritoriji Republike Srbije, na adresi navedenoj u porudžbini. Molimo Vas da obratite pažnju na tačnost Vaših podataka u porudžbini kako bismo obezbedili tačnu i pravovremenu isporuku na željenu adresu.

PAKETOMAT - Dexpress - Tu opciju imate kada izaberete Daily express za kurirsku službu. Vi morate svakako da date vašu adresu, i taj dan kada Vam šaljemo paket, dobijete jednu poruku, sa linkom, gde možete preusmeriti Vaš paket na paketomat. Paket možete preuzeti u roku od 48 sati. 

PARCEL SHOP - City Express: Ne morate čekati kurira, usluga paket shop vam pruža fleksibilnost i štedi vreme. Mogućnost preuzimanja paketa u vreme kad Vam odgovara. Prilikom narudžbine Vi svakako unesite Vaše podatke za slanje. Pre isporuke dobijate poruku od City Express-a sa linkom Vaše porudžbine pomoću kojeg možete preusmeriti paket na Parcel shop u Vašoj blizini i preuzeti pošiljku kad imate vremena u 48 sati.

b) Sopstvena dostava

Ako imate ugovor sa drugom kurirskom službom, možete dati nalog za svoju kurirsku službu, samo javite nam Vaš zahtev, kako bismo pripremili robu za preuzimanje. Tel: +38165-8818-585Radno vreme kancelarije (kada može vaša kurirska služba da preuzme paket) ponedeljak- petak od 08 do 16h časova. 
 

c) Lično preuzimanje

Moguće je lično preuzimanje artikala u našoj kancelariji u Subotici. Radnim danima od 08 do 16h časova. Samo GOTOVINSKO plaćanje!
Molimo Vas da se najavite na broj: +38165-8818-585 kako bismo pripremili robu na vreme.

Kako može da se izvrši plaćanje naručenog artikla?

Za kupovinu putem naše internet prodavnice moguća su 4 načina plaćanja:

PLAĆANJE POUZEĆEM - Plaćate kuriru kod preuzimanja paketa.

Posle predate narudžbine dobijete obaveštenje sa informacijama i identifikaciom narudžbine preko e-maila, ali isplatu vršite u momentu kada Vam kurir isporučuje paket. Molimo Vas da budite ljubazni i spremite tačan iznos novca za slučaj da kurir nije u mogućnosti da Vam vrati kusur. 

BANKOVNI PRENOS ZA PRAVNA LICA – plaćanje virmanom za pravna lica

Plaćanje vršite na osnovu predračuna ili potvrde o narudžbini koju dobijete nakon potvrde narudžbine. Za poziv na broj dovoljno je da unesete broj narudžbine / predračuna. 
Broj našeg tekućeg računa:  OTP banka Srbija a.d. 325-9500700025310-22.

M-BANKING / E-BANKING – plaćanje za FIZIČKA LICA

Iznos iz potvrde o narudžbini plaćate on-line preko Vašeg E ili M-bankinga. Za poziv na broj dovoljno je da unesete broj narudžbine.
Broj našeg tekućeg računa:  OTP banka Srbija a.d. 325-9500700025310-22.
Uplate proveravamo više puta preko dana, ako vaša uplata stigne do 14h, robu šaljemo istog dana. 

PLATNA KARTICA – plaćanje sa karticom unapred

Plaćanje odmah prilikom narudžbine putem Vaše platne kartice – brzo i jednostavno. Prilikom kupovine, sigurnost Vaših podataka garantuje OTP banka Srbija AD, ceo proces naplate se obavlja na stranicama OTP banke koji obezbeđuje online plaćanje. Vaši podaci o platnoj kartici uopšte nisu dostupni nama. 3D Secure smanjuje rizik potencijalne zloupotrebe Vaše platne kartice. Prilikom unošenja podataka o platnoj kartici, poverljlive informacije se prenose putem javne mreže u zaštićenoj (kriptovanoj) formi upotrebom SSL protokola i PKI sistema, kao trenutno najsavremenije kriptografkse tehnologije.

Koja je cena dostave?

Cena dostave zavisi od težine paketa i od kurirske službe koju izaberete. Kod svakog proizvoda je naznačena približna težina jednog proizvoda. Pored toga možete pogledati i troškove dostave klikom na dugme: 

Na osnovu tih informacija možete izračunati cenu dostave koji se inače svakako pokazuje i u vašoj korpi.
Tačne cene dostave možete pogledati detaljnije u stavci Dostava u gornjem meniju. 

Da li postoji mogućnost za lično preuzimanje naručenog artikla?

Moguće je lično preuzimanje artikala u našoj kancelariji u Subotici radnim danima od 08 do 16h časova, na adresi Samoborska 48. Potrebno je na vreme najaviti Vaš dolazak kako bismo pripremili robu na vreme. Molimo Vas da ponesete sa sobom tačan iznos gotovine.

Molim Vas nazovite nas na broju : +381-65-8818-585.

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.