0 Korpa: 0 RSD
Korpa je prazna.
Tipografija

Tipografija

Šta je zapravo tipografija, kako se razvila i šta doprinosi štamparstvu?  Tipografija je sveprisutna. To je u knjigama koje čitate. Takođe na sajtovima na kojima surfamo. To je deo našeg svakodnevnog života. Reklamne table, ulične table, dnevne novine, pakovanje raznih proizvoda. Tipografiju srećemo svuda. Da bismo kreirali dokumente koji nisu samo čitljivi već i estetski prijatni, moramo se pridržavati određenih tipografskih principa. Oni se bave pitanjima grafičkog dizajna dokumenata. Koristi odgovarajući font i sortira pojedinačne znakove i tretira pasuse u prihvatljivom formatu za čitanje teksta. U osnovi, tekst daje stil za bolju prihvatljivost. Možemo govoriti o određenom dizajnu slova.  

Uobičajeni fontovi

Svi znamo najčešće korišćene fontove, iako ne moramo da znamo njihova imena. Koriste se za jednostavne dokumente. Imaju klasičan izgled i pogodni su za standardne projekte. Fontovi su na ovaj način podeljeni na slova sa postoljem (serifna) i  bez postolja (san-serifna) slova. Ovo je zapravo jedna od odluka koja vas čeka pri izboru fonta.

Osnovni font  

Ovaj font se takođe naziva serif font. Ovo je font čije se karakteristike završavaju serifima (podnožja). Ovaj font je izbor broj jedan za najčešće dokumente. Glavni razlog za to je veoma dobra čitljivost štampanih dokumenata, knjiga, časopisa i novina. Standardni serifni font uključuje: osnovni font (Times New Roman), kurziv (kurziv), mala slova, podebljan i srednje podebljan. Zajedno, ovi elementi čine hijerarhiju i kontrast u dizajnu slova.

Font  bez serifa je verzija fonta za crtanje sa potezima bez serifa. Fontovi bez serifa nemaju podnožja. Serif je mali ukrasni element na kraju glavnih karakteristika lista. Neserifni fontovi su čistiji i moderniji od serifnih fontova. Lakši su za čitanje na pametnim telefonima, tabletima i monitorima.

Odabir fonta

Slova imaju svoje različite karakteristike. Mogu biti ležerna ili neutralna, mogu biti egzotična ili imati grafičke karakteristike. Stoga je važno razmisliti o sadržaju teksta, a zatim odabrati pravi font za njega. Određene veličine i razmaci između redova podrazumevano se koriste za štampane dokumente.

messenger logo
Ovaj web sajt koristi kolačiće.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".