0 Korpa: 0 RSD
Korpa je prazna.
Osušeno mastilo u inkjet štampaču: saveti za rešavanje i prevenciju problema

Osušeno mastilo u inkjet štampaču: saveti za rešavanje i prevenciju problema

Šta učiniti ako se mastilo u štampaču osušilo?

Automatsko čišćenje glave štampača

Praktično svi štampači su opremljeni funkcijom automatskog čišćenja glave štampača - to su delovi koji se začepljuju osušenim mastilom. Ova funkcija se može vrlo jednostavno opisati kao poseban režim štampanja gde štampač „usisava” više mastila u mlaznice glave štampača nego što inače koristi za štampanje. To je zato što samo mastilo sadrži rastvarače koji ponekad mogu da olabave staro, osušeno mastilo od prethodne upotrebe. Ako niste sigurni kako da izvršite čišćenje, pogledajte uputstvo za uređaj. Nažalost, ovaj režim se različito aktivira za svaki štampač, tako da ne možemo dati opšto upustvo.

Proces čišćenja funkcioniše tako što štampač odštampa probni dokument nakon ubrizgavanja mastila, a zatim „isprazni“ glavu štampača. Kada se ovaj proces završi, pokušajte da odštampate drugu stranicu da biste proverili da li je čišćenje bilo uspešno. Ako rezultat i dalje nije zadovoljavajući, možete ponoviti čišćenje glave štampača. Ako se štampač dugo ne koristi, često je potrebno nekoliko puta proći kroz proces čišćenja da bi se slojevi osušenog mastila postepeno rastvorili.

Savet: Zapamtite da čišćenje glave štampača troši veliku količinu mastila. Štampač možda nema dovoljno mastila da nekoliko puta očisti glavu štampača. Glava štampača se ne može očistiti praznim kertridžom ili kertridžom sa malo mastila.

Ako čišćenje glave štampača pomoću funkcije štampača ne oživi osušene kertridže, vreme je da kupite nove. A da se ta situacija ne bi ponovila, potrebno je da sprečite da se mastilo osuši. Odmah ćemo vam reći kako da sprečite nevolje.

Kako sprečiti da se mastilo osuši u štampaču?

1) Redovno štampanje

Rizik od sušenja mastila raste proporcionalno sa vremenom kada se štampač ne koristi. Najbolji način da sprečite da se mastilo isuši je redovno štampanje, čime se glava štampača redovno kreće, što značajno smanjuje rizik od isušivanja mastila. Čak i jedan otisak nedeljno je dovoljan ako koristite sve boje za štampu.

2) Postavite štampač na odgovarajuće mesto

Ne ostavljajte štampač na mestu gde se temperatura menja ili gde je toplije – bilo zbog sunčane svetlosti, radijatora, kamina ili slično. U ovom slučaju, mastilo se suši znatno brže.

3) Pravilno skladištite kertridže

Čuvajte zamenske kertridže na suvom, tamnom mestu na konstantnoj temperaturi. Čuvajte ih u originalnoj, zatvorenoj ambalaži kako biste izbegli izlaganje višku prašine i vazduha, koji takođe imaju efekat sušenja na kertridže.

4) Ne gomilajte zalihe

Istekli kertridži mogu otežati štampanje. Oni su često uzrok mnogih manjih kvarova na štampaču. Stoga kupujte samo onoliko kertridža koliko možete da koristite i izbegavajte kupovinu kertridža sa isteklim rokom.

5) Razmislite šta želite da odštampate

Ako znate da treba da štampate samo crno-bele dokumente pomoću štampača u boji, a uopšte ne koristite boju, onda bi trebalo da kupite samo crne kertridže. Vaš štampač bi trebalo da radi sasvim dobro ovako, a možda će vam čak i uštedeti novac.

6) Kupite kvalitetne kertridže

Izbegavajte sumnjivo jeftine kertridže iz sumnjivih izvora, kao i dopunjene kertridže. Njihovo vreme sušenja i životni vek u štampaču mogu biti (i obično uvek budu) znatno lošiji od kvalitetnih kertridža. Ako želite da uštedite više, razmislite o kupovini jeftinijih kompatibilnih kertridža umesto originalnih kertridža.

7) Ako štampate malo, kupite laserski štampač

Ako ste povremeni korisnik štampača i često ne odštampate nijednu stranicu danima, ponekad nedeljama, razmislite o kupovini laserskog štampača. Ne morate da brinete da će se mastilo isušiti. Naravno, u poređenju sa inkjet štampačima, laserski modeli su malo skuplji, ali s druge strane, možete uštedeti novac tako što ne morate da bacate pune, ali suve kertridže.

messenger logo
Ovaj web sajt koristi kolačiće.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".