0 Korpa: 0 RSD
Korpa je prazna.
Ideje kako da uštedite prilikom štampanja

Ideje kako da uštedite prilikom štampanja

Nema kompanije koja ne vodi računa o troškovima koje bi, uz dobru računicu i preraspodelu, mogli da se svedu na minimum. U većim kompanijama se čak 1-3 odsto budžeta godišnje troši  na štampanje. Optimizacijom troškova ne samo da biste bili na dobitku, već bi taj novac mogli i dodatno da investirate. 

U 70 % kancelarija koje koriste štampače, troškovi štampanja bi mogli biti znatno niži. Većina malih ili velikih firmi je danas ekološki osvešćena, što je pohvalno, pa neće baš tako olako odlučiti na nepotrebno štampanje- rukovodeći se onom parolom „Sačuvajmo  papir i drvo - sačuvajmo novac”. Ipak, uvek postoje načini da se troškovi dodatno smanje.

 Ovih nekoliko saveta bi moglo dodatno da vam uštedi novac:

  • Mejlove nemojte štampati

Poslovna komunikacija u 21. veku u većini slučajeva obavlja se putem mejla. U proseku dnevno komunicirate sa desetak ili više klijenata, pa ako se na to dodaju i mejlovi među zaposlenima, štampanje te prepiske bi moglo da ide u nedogled, a trošak bi bio značajan. Možda bi zato bilo bolje da se naviknete da sve što vam je od važnosti čitate u digitalnoj formi. Ne morate da brinete da ćete greškom obrisati nešto što vam je zaista važno. Za one koji koriste Chrome tu je aplikacija koja može odmah vašu poštu iz Gmail-a da pretvori u PDF format. Save emails to PDF.

  • Čitajte tekst pažljivo

Greške se često potkradu i ponekad ih je skoro nemoguće uočiti. Dobro bi bilo da više puta pročitate svoj tekst pre nego što se odlučite da ga odštampate. U tome vam od pomoći može biti i opcija View koju nudi Word.

Greške se uz tu opciju lakše mogu pronaći i tako izbeći ponovne ispravke i štampanje.

Dvostarno kopiranje- štampanje

Ako želite da uštedite, bilo bi zgodno da se opredelite za dvostrano štampanje. Možda vam na prvu loptu deluje da je ušteda vrlo mala ali kada stavite na papir šta sve štampate i koliko često i uz to saberete sve svoje troškove za duži vremenski period, videćete da to ipak nije novac za bacanje.

  • Pametno štampajte

Ne štedi se samo manjom potrošnjom kopir papira. Cene tonera rastu iz godine u godinu - zato bi bilo dobro da prilikom štampanja određene web stranice minimalizujete sve ono što će se naći na pretvaraju HTML format u PDF.

Kako bi nam tekst izgledao lepše i primamljivije za čitanje najčešće biramo različite fontove. Velika je razlika za koji ćete se font opredeliti. Times New Roman troši najviše boje, a ušteda je mnogo veća ako se odlučite za Gothic.  Jedna holandska firma testirala je 10 najpopularnijih fontova koji se koriste širom sveta. Utvrdili su da firme koje u proseku štampaju oko 25 stranica nedeljno, samo štedljivim odabirom fontova svake godine mogu da kupe novi štampač.

Dodatno možete uštedeti tako što ćete instalirati neke od eco friendly fontova (npr.Ecofont). Ovaj program napravljen je tako da prilikom štampanja stvara male rupice na slovima koje ljudsko oko teško da može da primeti, a uštedi čak 25 % boje.

Pravim odabirom štampača takođe možete ostvariti značajne uštede. Većina novih štampača ima opciju economy mode, pa se na taj način smanjuje upotreba boje, ali i papira.

 

Ocenite koliko ste zadovoljni kupovinom na našem sajtu na skali 1-10.
Ovaj web sajt koristi kolačiće.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".